30 tammikuuta 2020

Hyppytekniikkalinkkejä ja vinkkejä


Rikotaan rutiineja: alkuasennon rakentaminen HT-harjoitteisiin.

Perusasentoa "väli" ei ole välttämätöntä osata, mutta koska monet harrastavat lajeja, joihin liittyy ns. perusasento, eli koiran tuleminen ohjaajan sivulle (ml. seuraaminen) ja fokusointi kohti ohjaajan kasvoja, on HT-harjoitteita varten hyödyllistä joskus rikkoa rutiini.
Erityisesti agilityssa tämä on tärkeää.


Koira opetetaan tulemaan ohjaajan eteen (joko ohjaajan edessä kiepauttamalla tai jalkojen välistä) ja namilla (viemällä sitä lähellä koiran rintalastaa alaspäin) houkutellaan koiran katsetta alaspäin niin, että koiran selkä pyöristyy.

Koiran tulee istua takajalat tiiviisti kropan alla, eivät sojota ulospäin.
Ei istu lonkallaan, ei vinossa, tms.
Etujalat ovat koiran alla, ei pitkällä edessä, eikä myöskään liian takana.
Koira ei nojaa taakse eikä eteen, vaan istuu ryhdikkäästi suorassa.
Etujalat ovat keskenään samalla tasalla ja molemmat jalat maassa, ei toinen ilmassa, muuten lähtee suoritukseen yksijalkaisena.
Jos kehon paino on jo lähdössä edessä, ei koira saa siirrettyä painoa taakse ja siten koottua itseään hyppyyn!


Näin saadaan luotua koiran ponnistusta varten optimaalinen fysikaalinen asento. Samalla koira tietää, että targetilla (sarjan jälkeen) on vahviste ja fokus kohdistuu alhaalla/maassa olevaan kohteeseen.

Koira voidaan kurssin harjoitteissa toki lähettää tehtävään esim. perusasennosta, mutta luomalla uusi rutiini saadaan koira oikeaan vireystilaan HT-suoritusta varten. 

Myös, jos koiralla on esim. agilityn korkeavireisessä suoritusmoodissa alkanut tulla tarve varastaa, tällä voidaan ehkä rikkoa väärä tapa.

  

Koiran askellajit animaationa



Koiran luusto

Milloin koiran luusto on "valmis"




I
tä-Suomen liikuntaopisto, ISLO

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti