Makupalaresepti, kanaohje lisätty

Tällä reseptillä olen valmistanut treeneissä käytettäviä käteviä ja terveellisiä herkkupaloja koirillemme jo vuosikausia.
Eivät sisällä lisäaineita ja säilyvät jääkaapissa hyvin ja mikä mukavinta, näitä voi huoletta ammentaa suoraan treeniliivin taskuun ilman pelkoa siitä, että seuraavana viikonloppuna taskussa odottaa "yllätys" homeisten tuoretuotteiden muodossa.
Kun käyttää ihmisille tarkoitettua jauhelihaa, voi treenin lomassa napostella makupaloja itsekin -) Useimmiten käytän naudanjauhelihaa tai luomua, tällä kertaa sattui sikanauta olemaan juuri parahultaisen kokoisessa rovessa taikinaa varten.


Tarveaineet:

- 600 g (naudan) jauhelihaa
- 3-4 kananmunaa
- 3 dl jauhoja (vehnäjauhoa/spelttiä)
- 3 rkl perunajauhoja
- 4 dl vettä

Tässä vaiheessa klikataan uuni tulille 175°C lämpöön.

Ainekset sekoitetaan kulhossa tasaiseksi taikinaksi. Sauvasekoitinta voi käyttää, mutta ruokalusikka toimii aivan yhtä hyvin ja on sitten koirillekin jotain nuoltavaa taikinan jäljiltä.

Taikina levitetään uunipellille leivinpaperin päälle lusikkaa apuna käyttäen tasaiseksi levyksi.

Tässä vaiheessa huolellisuus palkitaan, sillä reunoja myöten tasaista levyä on mukavampi myöhemmin leikellä palasiksi.  

Paistetaan 175°C lämmössä tunti ja peitellään koira-aiheisella pyyhkeellä noin puoleksi tunniksi. Jos koira-aiheista pyyhettä ei ole saatavilla, se on sitten voi voi ja täytyy käyttää jotain muuta tarkoitukseen sopivaa peitettä.

Kun leivos on hieman jäähtynyt, että sitä voi helposti käsitellä, leikellään levy ensin noin 5x10 cm palasiksi, jotta ne on helpompi paloitella veitsellä. Terävä kokkiveitsi toimii oikein hyvin.
Jos käytössä on joku suikaloitsija tai pitsaleikkuri, niin sellaista voi toki käyttää.

Levyt on huomattavasti helpompi leikellä siististi, kun antaa niitten kiinteytyä jääkaapissa yön yli.

Palasista kannattaa leikellä niin pieniä kuin mahdollista, jotta koira pystyisi napostelemaan niitä nopeammin.

Levitellään kikkareet takaisin uunipellille ja paistetaan 225°C lämmössä varttitunti (varovasti, ettei pala), jonka jälkeen ne saavat taas jäähtyä uunin jälkilämmössä tai (koira-aiheisen) peitteen alla, minkä jälkeen ne ovat valmiita treenikäyttöön.

Kun käyttää ihmisille tarkoitettua jauhelihaa, voi treenin lomassa napostella makupaloja itsekin -) Useimmiten käytän naudanjauhelihaa tai luomua, tällä kertaa sattui sikanauta olemaan juuri parahultaisen kokoisessa rovessa taikinaa varten.

Bon appetit ja hyviä treenejä (ei pitäisi olla makupaloista onnistuminen kiinni).

Edit 2.3.2015

Viime aikoina olen annoksissa käyttänyt vain spelttijauhoa. Vehnäjauho ei välttämättä ole joittenkin mielestä niin terveellinen vaihtoehto.

Edit 3.4.2015

Huomasin, että meidän koirat ovat hulluna kananmunankuoriin, joten viimeisimpään annokseen menivät munat kuorineen!


Broileri/kanaohje 

Myös broilerin fileestä/paistista voi valmistaa maistuvia ja terveellisiä makupaloja, jotka säilyvät hyvin.
Mitä parempaa osaa linnusta käyttää, sen helpompi ne on leikellä sopivan kokoisiksi palasiksi.

Kaupan altaasta löytyy varsinkin maanantaisin -30% tarjouksessa noin kympin kilohintaista tuotetta. Muista tarkistaa, että paketissa lukee "maustamaton" tai "naturel".

File/paistipalat kypsytetään 250°C lämmössä noin 20 minuuttia. Sen jälkeen ne jätetään jääkaappiin yön yli vetäytymään.
Yritetään olla herkuttelematta niillä, koska nuo ovat tosi hyviä ihmisenkin syötäväksi.

Aamulla palaset leikellään mahdollisimman pieniksi palasiksi. Levitetään uunipellille ja paistetaan toiset 20 minuuttia em. lämmössä.
Palasten pitäisi olla nyt kypsiä, mutta voit jättää pellin uunin jälkilämpöön.
Varo kuitenkin, ettei pala karrelle.

Sen jälkeen herkku on valmista naposteltavaksi.

Hieman kuten joulukinkun kanssa on asian laita, kanassa on runsaasti vettä, joten ei ole ihme, että esim. 600 gramman pakkauksesta saa käyttöön alle kolmanneksen verran kuivaa ravintoa.

Tällä reseptillä olen valmistanut treeneissä käytettäviä käteviä ja terveellisiä herkkupaloja koirillemme jo vuosikausia.
Eivät sisällä lisäaineita ja säilyvät jääkaapissa hyvin ja mikä mukavinta, näitä voi huoletta ammentaa suoraan treeniliivin taskuun ilman pelkoa siitä, että seuraavana viikonloppuna taskussa odottaa "yllätys" homeisten tuoretuotteiden muodossa.

10 kommenttia:

  1. Ite tein pienemmän annoksen ja käytin lihapullia, ku en löytäny meijän jauhelihaa. x)
    Hyvin maistuu koiralle! (:

    VastaaPoista
  2. Voiko tuota antaa myös pennulle?Kestääkö pennun masu? Miten kauan noi säilyy

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse olen sitä kaikenkokoisille koirille syöttänyt ja hyvin on maistunut. En osaa sanoa, olisiko siinä jokin aine, joka ei pennuille sopisi.
      Jos nuo kuivaa hyvin lämmössä, nuo säilyvät tosi pitkään. Itsellä on vähän joka vaatteen taskuissa ja joskus yllättyy, kun keväällä talvivaatteen taskuun jäänyt eväs löytyy syksyllä syötävänä taskusta.

      Poista
  3. Missä seurassa harrastattte?

    VastaaPoista
  4. Tänään tekasin meidän tytöille tällä ohjeella makupalat. Hyvin näytti maistuvan. Kiitos ohjeesta. Eiköhän tätä tehä vastaisuudessakin, kun ensin saadaan eka pellillinen mutusteltua loppuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylläpä vain, itsellä on aina taskussa mukana noita, hyvä opettaa koiralle luokse tuloa, varsinkin nyt, kun kevään hajut houkuttavat kovin.

      Poista
  5. Tein ohjeesi mukaan nämä makupalat ja tulen kyllä tekemään uudemmankin kerran!
    Koirat tykkäävät ihan hurjasti!
    Kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista
  6. Kivä, että kelpaa. Terveellistä ja kätevää.
    Viimeisimpään annokseen menivät munatkin kuorineen.

    VastaaPoista
  7. Testattu, täysin speltti versio ja hyvin on maistunut 5kk pennulle. Huomenna tehdään uusi satsi, höystettynä jauhetulla naudanmaksalla. Saapa nähdä onko se vielä herkumpaa :) Kiitos hyvästä ja helposta ohjeesta!

    VastaaPoista