Urheilujuomaresepti

Koska on perjantai ja monella on viikonlopun urheilurupeamat edessä, laitetaan nyt tämä urheilijan tehojuomaniksi tänne esille.

Urheilujuoman perusaine on hunaja, jonka lukemattomat terveysvaikutukset ovat monille tuttuja. Hunaja sisältää nopeasti imeytyvää glukoosia ja hitaasti pilkkoutuvaa fruktoosia oikeassa suhteessa.

Hunaja tuo energiaa silloin, kuin tarvitaan suorituskykyä urheilusuoritukseen. Itse olen todennut hunajan toimivan erityisesti urheilusuorituksesta palautumiseen.

Olen itse hunajan tehokäyttäjä, päiväni alkaa aamuteellä, johon on sekoitettu melkoinen kahmaisu hunajaa.


Urheilujuomaa varten tarvitset normaalin 9 desin juomapullon, lisäksi:

- 2 rkl hunajaa
- neljännes teelusikallinen merisuolaa
- sitruunan mehua maun mukaan (saa valmiiksi pullotettunakin)

Sekoita hunaja lämpimään veteen, esim. puoliksi täytettyyn juomapulloon ja sekoita lusikalla. Houkutuksena olisi käyttää liotukseen kuumaa vettä, mutta hunajaa ei tulisi kuumentaa yli 37°C, joka on mehiläispesän luonnollinen lämpötila. Korkeammassa lämpötilassa hunajan entsyymit denaturoituvat ja niiden terveysvaikutukset menevät hukkaan.

Lisää neljännes teelusikallinen merisuolaa. Merisuolassa on puolet vähemmän haitallista natriumia kuin tavallisessa suolassa. Vaihtoehtoisesti voi käyttää esim. ruususuolaa.

Harjoitellessa ihmiskeho voi menettää jopa 6 grammaa suolaa tunnissa. Jo 2% nestevaje aiheuttaa suorituskyvyn heikentymistä. Nestevajeen korjaamiseen tarvitaan selvästi enemmän nestettä kuin urheillessa on menetetty. Elimistöön imeytyy parhaiten juoma, joka sisältää optimaalisessa suhteessa hunajan sisältämää hiilihydraattia ja suolaa.

Sitruunan mehua käytetään parantamaan juoman makua ja sitä voi lisätä oman mieltymyksen mukaan.

Juoma kannatta tehdä valmiiksi vasta suoritusta edeltävänä päivänä, koska juoma säilyy melko huonosti viileässäkin -sitruunanmehu tosin peittää hyvin makuja.
  
Pullo kannattaa pestä huuhdella pian käytön jälkeen, koska hunajajäämät tarrautuvat melko tiukasti muoviseen pulloon.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti