09 maaliskuuta 2014

Vähäniityn koulutus 8.3.2014

Shetlanninlammaskoira Shaun ja Timmy viettivät naistenpäivää mieliharrastuksessaan JoA.n hallilla.
Sari Vähäniitty oli laatinut melko dynaamisen radan, jossa ei meille -ainakaan paperilla- juuri mitään ylitsepääsemättömiä sudenkuoppia ollut.

Lähdössä kellotimme hypyn 2 suoritusta joko kauemman siivekkeen kautta kiertäen tai sitten niistolla lyhyempää kautta. Matkaahan kauemman siivekkeen kautta tuli lähes kaksi metriä enemmän, mutta koira sai pidettyä paremman vauhdin yllä.
Melko yllättäen kumpikin koira suoritti hypyn niistolla lähes puoli sekuntia nopeammin. Se on melko paljon muutaman metrin matkalla!.

Kokeilimme niistoa vs. kierto myös hypylle 10 siten, että ohjasin hypyn 9 numeropuolelta ja niistin 10:n ja vaihtoehtoisesti kymppi takaakierto-päällejuoksu+twisti. Yllättäen tässä ei kuitenkaan kummallakaan koiralla juuri tullut eroa suoritusaikaan.
Hypyn 9 voi suorittaa myös toiselta puolen ja tehdä hypyn jälkeen esim. sokkarin tai sylikäännöksen.

Hypyllä 5 on syytä tehdä tiukka päällejuoksu.

Kepeille viennissä testasimme kahta eri tapaa. Riippuen koiran osaamisesta, kepeillä voi ohjata ulkokautta tai niistäen, jolloin kierretään hyppy 16 kentän puolellta.

Hypylle 20 testasimme lähetystä taakse ja niistoa sekä tiukkaa sylikäännöstä. Sylkkärin voi tehdä myös laajemmalla kaarroksella linjaten -tämä olisi pitänyt kellottaa.

23:lle voi tehdä sokkarin, joka lähtee rakentumaan (=valmis) jo ennen hyppyä. Greg Derretin tyyliin voi tehdä myös ns. lead-out-pivot -ohjauksen, jossa koira otetaan hypyn 23 takaa vastaan vasemmalla kädellä siten, että jalkaterät osoittavat 24:lle. Kun koira on lukinnut hypyn 23, lähdetään liikkeelle vaihtaen samalla ohjaus oikealle kädelle. Putki ohitetaan siis vasemmalta.
Koiraa kutsutaan putkelta.

Putki 27 kokeiltiin kahdella tavalla: lähetys kaukaa hypyltä 26 jakierto putken ulkokautta, jolloin koira näkee ohjaajan jalat ja osaa kääntyä oikeaan suuntaan putkelta.
Toinen vaihtoehto olisi pakkovalssi ja koiran kutsuminen putkelta. Suosin itse ensimmäistä vaihtoehtoa, joka on spontaanimpi vaihtoehto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti